Zuidlaren in Lego

De lobby van het Brinkhotel in Zuidlaren is 22 mei 2021 omgetoverd tot expositieruimte voor LEGO. Erik Oosting, tegenwoordig woonachtig in Kropswolde, heeft zijn geboortedorp helemaal nagebouwd met de Deense bouwstenen en een deel ervan stelt hij nu tentoon.

Zuidlaren
De Dorpskerk, bakkerij Hovius, restaurant De Gouden Leeuw, snackbar La Veranda en zelfs de Albert Heijn hebben allemaal een eigen miniatuur in de LEGO-versie van Zuidlaren. Net als het Brinkhotel, waar Oosting vol trots zijn bouwwerken laat zien aan iedereen die wil komen kijken.

Jarenlang bouwen
Oosting bouwt op zijn zolder al jaren aan zijn eigen versie van Zuidlaren. Inmiddels heeft hij nagenoeg het hele dorpscentrum nagebouwd, maar niet alles past in de hotellobby. Wat wel past: de De Millystraat, een deel van de Kerkbrink en het marktterrein inclusief Zuidlaardermarkt. Er is dus nog veel meer en de Kropswolder is al jaren bezig met bouwen. Oosting: “Het is negentien jaar geleden zo ongeveer begonnen. Ik had veel LEGO, maar deed er niets mee. Op een dag dacht ik: goh, laat ik eens wat panden nabouwen.”

De expositie
Zijn hobby bleef niet onopgemerkt en zijn bouwwerken waren al op verschillende plekken te zien. De miniatuur van het Brinkhotel stond al eens eerder in een vitrine in de lobby en dat smaakte naar meer. “Het is zonde dat alles op een zolder staat, want ik denk dat veel toeristen het erg leuk vinden om te zien”, zegt hotelmanager Tetsia de Zeeuw. “Het zou zichtbaar moeten zijn voor iedereen. We zijn daarom een kop koffie gaan drinken met Erik en toen hebben we afgesproken om een deel van zijn LEGO hier dit seizoen tentoon te stellen.”

Legomaster
Het hotelmanagement kwam op het idee om Oosting te laten exposeren naar aanleiding van de populariteit van het televisieprogramma LEGO Masters. In dat programma gaan verschillende bouwkoppels de strijd met elkaar aan om lastige bouwwerken in elkaar te zetten. De Zeeuw: “Wij hebben hier gewoon onze eigen legomaster, want het is echt prachtig wat hij maakt. Alles is ook zo gedetailleerd, dat moet je gewoon laten zien,”

Oosting vindt het geweldig dat een deel van zijn mini-Zuidlaren nu door veel meer mensen kan worden bekeken. “Ik ben erg trots dat het hotel mij hier een podium wil geven en zo de inwoners van Zuidlaren de kans geven om de LEGO te bekijken. Iedereen naar mijn zoldertje laten komen, is natuurlijk een beetje lastig.”

Lego Brinkhotel Zuidlaren

Delen

Martini Hotel Group

Gedempte Zuiderdiep 8
9711 HG Groningen
Nederland

Volg ons

Reviews

Kees Sans
Lees verder
Prachtig! Na 40 jaar kwam ik weer bij WEEVA, wat een sfeer. Genieten! Super bediening die heel vriendelijk was. Het eten was heerlijk. Echt een aanrader als je in Groningen bent.
Anouk Woudstra-Hofman
Lees verder
Martini Hotel is een prima, sfeervol hotel. Attent personeel, goede old school hospitality. In en uitchecktijden relaxt, ontbijt prima verzorgd en sfeervol. Kamers eenvoudig, bedden erg goed. Aanrader!
Dominique - 7,6
Lees verder
Netjes verzorgd. Ontbijt voldoende, erg aardig personeel. Werd rekening gehouden met mijn situatie. (Werk / vroeg opstaan / kamergenoten) erg goed hostel! Bud Gett Hostel is erg centraal met erg leuke restaurants in de buurt. Personeel geeft goede tips over de leuke dingen die te doen zijn in de buurt. Zou hier zeker weer heen gaan.
Erwin en Helga V@erwinenhelgav
Lees verder
Bar 1672 is uniek in Groningen. Jazz, cocktails, gerechten die je kunt delen en uitstekende service. Perfecte ambiance en stijlvolle glazen en bestek. Lekker dineren aan de bar of aan tafel, of gewoon even een drankje doen, het kan allebei. Aanrader!
Ardon en Elisa Zijlstra
Lees verder
Heerlijk gegeten met mijn collega's bij Taveerne Rabenhaupt. Friendly bartenders · Lekker eten · Leuke sfeer
Jack Sweegers
Lees verder
Nescio Hotel Groningen is een rustig hotel met vriendelijk personeel. Goede ligging. De lobby is modern en netjes maar de kamers zijn verouderd en hebben een onderhoudsbeurt nodig, iets wat je al ziet aan de buitenkant van het hotel. Perfect hotel voor 1 nacht.
Anoniem via Hotels.nl
Lees verder
Voor herhaling vatbaar. Het Brinkhotel Zuidlaren heeft een sfeervolle ambiance, ligging midden in het dorp, ruime parkeergelegenheid, aardig en behulpzaam personeel, goed restaurant.
Peter Rolvink
Lees verder
Prima restaurant niet duur toch erg lekker gegeten groot restaurant maar doordat de indeling is zo als hij is toch gezellig en het personeel is super een echte aanrader